måndag 24 november 2008

Konsten att bre en macka.


Det är kväll och din mage känns tom. Du går till köket och letar i kylskåpet efter något som går snabbt att göra i ordning, utan att hitta något som passar dig.
Har du provat flingor och tröttnat på micromat?
Här finns den ultimata guiden för dig som vill lära dig hur man brer en macka.


Det som krävs för att bre en macka är:

  • Bröd, välj ett som passar din smak och personlighet
  • Smör, även det efter tycke
  • En smörkniv, tänk på att skaffa en som passar din hand (gärna i trä för att ge den rätta känslan).
  • Eventuellt en vass kniv beroende om du behöver dela ditt bröd.

  • Hur gör jag?
    Du börjar med att plocka fram bröd,smör,smörkniv och i fall det behövs en vass kniv.
    Har du valt smör av märket Bregott bör du ta fram smöret minst tio minuter innan själva bredningstillfället då smöret kan vara aningen hårt om det kommer direkt ifrån kylskåpet.
    Hårt smör kan ge dig väldiga svårigheter att fördela smöret på din macka.

    Efter att du plockat fram de saker du behöver börjar du med att skära itu brödet med den vassa kniven om det krävs. Tänk på att använda en skärbräda och hålla fingrarna ur vägen.
    Sedan tar du upp din smörkniv i höger respektive vänster hand beroende på om du är höger eller vänster hänt. Du håller kniven i en vågrät linje och greppar den mellan handens tumme och fingrar.
    När du känner att du har fått ett bra grep om smörkniven drar du den försiktigt längs ytan av smöret tills du fått den mängd smör på kniven som du vill ha på mackan. Den här processen kan naturligtvis upprepas för att minska risken att smöret ramlar av smörkniven, beroende på hur mycket smör du vill ha på din macka.
    När du fått upp smöret på smörkniven tar du fram din brödskiva och lägger den på en väl vald plats såsom ett bord, bänk eller skärbräda. Du kan även ha kvar den i handen, tänk då på att du håller den så att brödet vilar i din handflata.
    Därefter tar du din smörkniv och lägger sidan där smöret finns på den sidan av brödet som är längst ifrån dig och drar den försiktigt mot dig med ett lagom tryck på kniven. Trycker du för hårt är risken att brödet går sönder. Upprepa rörelsen tills du känner att hela brödskivans ovansida är täckt med smör och du är nöjd med resultatet.

    Till din macka kan du även köpa till olika tillbehör som ost, skinka och grönsaker. Tillbehören kan kombineras efter smak.

    Om något går fel
    Q: Min macka går sönder, vad gör jag?
    A: Prova med att låta smöret stå framme en stund och mjukna innan du börjar med att bre ut det på mackan. Du kan även prova att minska trycket på smörkniven när du fördelar smöret på din brödskiva.

    Q: Smöret bara ramlar av min smörkniv!
    A:
    Prova med att ta upp mindre smör på smörkniven och istället upprepa processen till önskat resultat har nåtts.

    Q: Mitt smör rinner.
    A:
    Du har antagligen haft smörpaketet utanför kylskåpet för länge. Vi rekommenderar att du införskaffar ett nytt.

    Q: Mitt bröd har gröna fläckar.
    A:
    Ditt bröd har börjat mögla och bör inte användas. Införskaffa en ny förpackning bröd.


    Vid andra problem finns vår kundservice att nå dygnet runt.
    Telefon: o18-16 96 00
    E-post: Kundservice@breenmacka.se

    Sammanfattning
    För att bre en macka används smör, bröd och en smörkniv.
    Ta smörkniven och fördela smöret på brödet.
    För att ge mackan extra smak kan man använda olika påläggsprodukter såsom ost, skinka och grönsaker, var för sig eller i kombination.

    Lycka till!

    Inga kommentarer: